Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

τα ΝΕΑ

Solidaritet med Grekland på kampanjavslutningen, 24 maj 2014

Φωτο 1 I flödande sol avslutade Jonas Sjöstedt och Malin Björk EU-valskampanjen på Medborgarplatsen i Stockholm och överräckte 100 000 kronor, resultatet av vår insamling, till Spiros Gogos från den grekiska organisationen Solidaritet för alla.

– Inget annat land har drabbats så hårt av EU:s hårdföra högerpolitik som Grekland. När jag träffar mina grekiska vänner i Syriza berättar de att många barn inte har den euro som skollunchen kostar utan de får gå utan mat hela dagen, sa Jonas Sjöstedt.

– För Vänsterpartiet har den internationella solidariteten alltid varit en bärande del av vår politik. Det vi nu ser i Grekland, där europolitiken gjort människor utblottade samtidigt som EU räddat bankerna, är en tragedi. Genom insamlingen visar vi vårt stöd med Greklands folk. Insamlingen till Solidaritet för alla har pågått sedan den 12 december. Vänsterpartiets väljare och medlemmar har samlat in pengar under kongressen, på första maj och vid många andra tillfällen, och nu hade vi fått ihop 100 000 kronor som Jonas Sjöstedt kunde överlämna till Spiros Gogos.

– Jag tackar alla som har skänkt pengar. Det betyder oerhört mycket för dem vi nu har möjlighet att hjälpa. Det kan bli antingen en tandläkarbuss, matpaket eller vaccinationer för barn, berättade Spiros Gogos.

Jonas Sjöstedt och Malin Björk summerade också EU-valrörelsen och bägge menade att den har blivit betydligt mer livlig och engagerande än vad många fruktade. I de fyra slutdebatter i media som Malin Björk deltagit i den sista veckan har det varit många intressanta, och talande, ordväxlingar om feminism, miljö, arbetsrätt och vad som egentligen orsakat den ekonomiska krisen och vem som får betala för den.

– Jag tycker att de ideologiska skiljelinjerna är extremt synliga, sa Malin Björk. Vi har en höger som släppt marknadskrafterna lösa över samhällen som slits isär, en höger som räddar banker men slår sönder välfärden, och i spåren på den politiiken frodas homofobi, främlingsfientlighet och attacker mot jämställdheten. Det behövs en stark vänster i EU som kan stå upp mot den här utvecklingen. TTIP, handelsavtalet mellan USA och EU, har blivit en av de stora, tunga valfrågorna, något som Jonas Sjöstedt förutspådde mycket tidigt, och han är nöjd med att ha lyckats lyfta frågan.

– Om svenska folket röstar för att ta bort vinsterna i välfärden skulle amerikanska riskkapitalbolag kunna stämma svenska staten. Det är naturligtvis helt oacceptabelt och ett av de viktigaste skälen att rösta i morgon är att få möjlighet att sätta stopp för det, sa Jonas Sjöstedt.

– Sedan är det ju så, att det här supervalåret har man möjlighet att vinna över Fredrik Reinfeldt två gånger. Varför vänta till september, när man kan göra det redan nu!